Zastosowanie w rolnictwie

 

MĄCZKA BAZALTOWA O GRANULACJI 0.08 mm
zastosowanie w ekologicznym rolnictwie, sadownictwie, warzywnictwie


Mączki skalne stosowane są od tysięcy lat. Są naturalnym nawozem mineralnym pozyskiwanym przez zmielenie skały pochodzenia wulkanicznego do ziarnistości 0,08mm w celu zwiększenia powierzchni chłonnej (przyspieszenia działania). Przydatna jest na glebach ciężkich (zwiększa guzełkowatość), jak i glebach lekkich, piaszczystych, ubogich w materiały ilaste. W obu przypadkach zwiększa ona pojemność wodną gleb, szczególnie w warstwie próchnicznej. Najważniejszym jednak walorem mączki jest zawartość w niej wszystkich niezbędnych makro, mikro i ultramikroelementów, co niezbędne jest do prawidłowego wzrostu roślin zielonych, a w dalszym łańcuchu żywieniowym ludzi i zwierzat.
Mączkę mozna stosować pod praktycznie wszystkie uprawy rolnicze, sadownicze, warzywnicze, zioła, kwiaty itp. Stosować mozna pod rośliny wieloletnie, a także użytki ziolone, łąki, pastwiska, trawniki, szczególnie intensywnie uzytkowane na terenach rekreacyjnych, stadionach sportowych, polach golfowych itp.
W uprawach polowych najlepiej zastosować ją pod podorywkę lub orkę jesienną czy wiosenną. Niemniej jednak stosowana może być również pogłównie, a także jako dodatek do nawozów organicznych (np. kompost, obornik, gnojowica, pomiot ptasi). Wzbogaca ona wówczas w mikroelementy, a także zatrzymuje azot w glebie. Znakomitym rozwiązaniem jest rozsypanie mączki bezposrednio na śnieg. Woda z topniejącego śniegu (strukturyzowana), wraz z mączką stanowi w pełni ekologiczny nawóz (w naturalnych warunkach stosuje to plemię Hunzów). Mączka posiada odczyn lekko zasadowy pH-8.

Stosowanie jako nawóz
Mączka ma odczyn zasadowy, zawartośc wapna ok 9% przy pH 8 pozwala całkowicie wyeliminować agresywne wapnowanie, a optymalna zawartość wszystkich niezbędnych mikroelementów pozwala na zrezygnowanie z dokarmiania dolistnego, a także zrezygonwania z biostymulatorów. Naszą mączkę można stosować jednoczesnie z wszystkimi nawozami organicznymi, mineralnymi a także mikroorganizmami np. ProbioEmy.

Rekultywacja gleb
Rekultywując glebę, np. po budowie, a planując sadzenie pnączy, np. przy ścianach budynków, dobrze jest przed zasypaniem wykopów, wymieszać mączkę z ziemią jak najgłębiej, aby bluszcze czy winorośl sięgały korzeniami w głąb co wzmocni ich system korzenowy, a także systematycznie bedą osuszane ściany budynków. W przypadku sadzenia żywopłotów postąpić należy podobnie. Analogicznie można rekultywować tereny płaskie, np. pod planowany trawnik, zakładany z wysiewu lub rolki. Ponadto trawniki intensywnie użytkowane (tereny rekreacyjne, boiska sportowe), dodatkowo zasilać można pogłównie przez rozsiew mączki w mniejszych ilościach, po każdym koszeniu, co ograniczy wzrost mchów i grzybów, a jednocześnie poprawi równomierny wzrost murawy i zintensyfikuje barwę trawy. Ponieważ mączka jest absolutnie nietoksyczna, na tak pielęgnowanych trawnikach mogą przebywać dzieci i zwierzęta.

Ekologiczny sad
W czasie sadzenia drzew i krzewów owocowych, dobrze jest wsypać mączkę do dołków oraz wymieszać z wydobytą ziemią. Można też do korzeni zastosować odpowiednią papkę z użyciem mączki. Drzewa i krzewy w już istniejacym sadzie, zasilać można mączką w obrębie korony.

Ekologiczny ogród
Przy wysadzaniu rozsad roślin postąpić można podobnie jak przy sadzeniu drzewek i krzewów. W ekologicznym ogrodzie, mączkę skalną można stosować pogłównie rozsypujac na grządkach lub pierścieniowo wokół poszczególnych roślin mieszając z wierzchnią warstwą gleby lub przykryć kompostem albo inną ściółką. Oczywiście w ogrodzie ekologicznym warto dostosować sie do kalendarza księżycowego, a także stosować nasiona i materiał nasadzeniowy z upraw ekologicznych.

Mączka jako zaprawa
Maczkę można również użyć jako zaprawę nasienną, dla nasion, cebulek lub korzeni roślin dwuletnich i wieloletnich itp. Można ją również mieszać z innymi zaprawami na sucho lub mokro. Zabieg powinno się wykonać na kilka dni przed planowanym wysiewem lub sadzeniem.

Mączka jako dodatek do kompostu
Pył skalny można dodawać do kompostu, obornika, gnojowicy. Proponuje się zastosować 5-7kg mączki na 100kg masy. Maczkę najlepiej posypywać warstwami.

Mączka jako dodatek do biohumusu
Mączka skalna jest wspaniałym dodatkiem do biohumusu i do upraw domowych np. trawy przenicznej, jęczmiennej, owsianej, szpinaku, pietruszki i innych ziół.

Uprawa w szklarniach w tunelach foliowych i inspektach
Mączkę najlepiej wymieszać bezpośrednio z ziemią lub innym podłożem.

Zasilanie kwiatów doniczkowych
Na średniej wielkosci doniczkę dużą stołową łyżkę pyłu skalnego wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi.

Opylanie przeciw szkodnikom 
Opylanie roślin mączką skalną zwalcza szkodniki szczególnie mszyce m.in. na kapuście i kalarepie. Ponadto pył skalny jest dobrym preparatem zwalczającym mszyce ziemniaczaną i pchełkę kapuścianą. Najlepiej opylać rośliny z rana gdy są zwilżone rosą. Nie należy opylać w trakcie wietrznej lub deszczowej pogody. W okresie intensywnego wzrostu i dużego zagrożenia ze strony szkodników zabiegi powtarzać najlepiej co tydzień. Zazwyczaj zaleca się wykorzystywać do opylania 1-2 kg na 100 metrów kwadratowych (1 ar). Ta metoda zwalczania szkodników jest bardzo ekologiczna, bo preparat jest nietoksyczny. Niszczenie polega na zaczopowywaniu przez pył przewodów powietrznych na powierzchni skóry owadów o miękkiej skórze. Maleńkie kryształki mączki osiadają miedzy poszczególnymi segmentami ciała i ocierają skórę tak silnie ze owady giną z głodu. Ta metoda ma też wadę. Otóż niestety w podobny sposób giną również niektóre owady pożyteczne. Poza tym ogrodnik powinien opylać ostrożnie i nie wdychać niepotrzebnych pyłów, stosując maseczki przeciwpyłowe. Obsypując mączką rośliny np. sadzonki kapusty chronimy je przed śmietką kapuścianą, której larwy żerują w korzeniach.

Ochrona przed ślimakami
Mączka może być ochroną grządek lub roślin przed ślimakami. Należy obsypywać pierścieniem grządki lub poszczególne rośliny i rzędy roślin. Ta metoda nie jest skuteczna w okresie częstych opadów deszczu. Nie mniej jednak składniki mączki przedostaną się do gleby i będą wykorzystane jako pokarm mikroelementowy.

Ochrona przed chorobami grzybowymi
Nawożenie pyłem skalnym w dawkach podobnych, także w podobnym czasie, jak przeciw szkodnikom, jest również ochroną przed chorobami atakującymi liście warzyw, drzew owocowych oraz krzewów ozdobnych m.in. nawożenie mączką znacznie zwiększa ich odporność na patogeny. Systematyczne stosowanie mączki (zawarta w niej krzemionka SiO2) zwiększa odporność roślin na takie choroby jak: zaraza ziemniaczana, szara pleśń, mączniak prawdziwy i rzekomy oraz wiele innych.

Dawkowanie
Z reguły proponuje się zarówno w uprawach polowych jak i ogrodniczych 1,5 t na ha/rok (15 kg na 100m2). Niemniej jednak oferowana mączka zawiera bardzo mała ilość metali ciężkich 1/4 w stosunku do norm obowiązujących dla gospodarstw ekologicznych, a zatem ilość mączki można zwiększyć nawet czterokrotnie, stosując ja co cztery lata, stworzy to rezerwuar, czyli zapas składników mineralnych w glebie. Roślina i tak pobierze tylko tyle składników ile potrzebuje w danym okresie wegetacyjnym. Najprawdopodobniej decyduje o tym ormus, czyli pierwiastki z grupy platynowców, które przechodzą w stan światła. A zatem systematyczne stosowanie mączki przyczyni sie do uzdrowienia gleby, roślin, zwierząt i ludzi.
Firma Alegra wprowadziła na rynek polski najwyższej jakości Mączkę bazaltową, dzięki której nasze ziemie znów obfitować będą w niezbędne dla zdrowego życia substancje. Naszą misją jest odbudowa polskiego rolnictwa ekologicznego.

Historia stosowania
Problem wyjałowienia gleb rolnicy zauważyli już dawno temu. Zauważyli również, że gleba powstała w procesie zwietrzenia skał macierzystych, przy współudziale mikroorganizmów glebowych. Zauważono, że skład skał macierzystych ma wpływ na rodzaj gleby i rosnące tam rośliny. Po rodzaju dziko rosnących roślin można poznać rodzaj zawartych w glebie składników. W celu uzupełnienia brakujących składników np. Rzymianie posypywali swoje plantacje winorośli mączką wapienną lub dolomitową. Egipcjanie natomiast co robili? - korzystali z corocznego wylewu Nilu (skład mułu z Nilu jest podobny do składu mączki bazaltowej). Fenicjanie stosowali mączki ze skał wulkanicznych bazaltowych. Przykłady te możnaby mnożyć. Mączki pochodzenia wulkanicznego zawierają wszystkie niezbędne makro i mikroelementy potrzebne wszystkim roślinom zielonym. Poza tym lawa wulkaniczna wyrzucana jest z głębi ziemi i jest wzbogacona o ultramikroelementy t.j. ormusy, czego dowodzą ostatnie badania naukowców. Zawarte zatem ultramikroelementy poza zawartością wszystkich potrzebnych roslinom makro i mikroelementów, wyjaśnia bujny wzrost roslin u podnórza wystygłych wulkanów.

Współczesne działania
Aktualnie w celu wzbogacania gleb stosuje się skoncentrowane nawozy sztuczne makro i mikroelementowe, szybkodziałające, gdyż na ogół natychmiast rozpuszczają się one w wodzie. Niekoniecznie zawierają one pełny wachlarz makro i mikroelementów, a już na pewno nie zawierają ultramikroelementów (ormusów), tak potrzebnych naszym glebom, a w konsekwencji roślinom i ludziom. Nadmienić należy, że nawozy sztuczne, jak i środki ochrony roślin pozostawiają w glebie i roślinach znaczną część chemii. Okazuje się, że brak lub nadmiar któregokolwiek z pierwiastków nie wpływa korzystnie na jakość plonu. Należy podkreślić, że aktualnie używa się za mało naturalnych nawozów organicznych, natomiast do odkwaszania gleb stosuje się, wapno które jest ofensywną i niepotrzebną ingerencją w naturę! Dlatego też należałoby rozważyć powrót do naturalnych sposobów gospodarowania poprzez, stosowanie naturalnych nawozów organicznych oraz naturalnych wolnodziałających, nawozów mineralnych, pochodzenia naturalnego, a także wprowadzenia brakujących mikroorganizmów, np. ProBio Emów firmy ProBiotics Polska.

Przyszłość rolnictwa
Przyszłość rolnictwa, a szczególnie ekologicznego, należy zatem upatrywać w powrocie do starych sprawdzonych metod t.j. stosowania mączek skalnych o niskiej granulacji. Zawierają one wszystkie składniki mineralne, potrzebne roślinom i ludziom, w tym ponad 45% krzemu brakującego w większości naszych gleb, oraz ponad 8% tlenku wapnia, co powinno w przyszłości wyeliminować konieczność wapnowania gleb. Ponadto cząsteczki mączki nie są wypłukiwane z gleby do wód gruntowych, nie są szkodliwe, są sukcesywnie rozkładane w glebie, co nie pozwala na przenawożenie, oznacza to, że można zastosować duże ilości jednorazowo (nawet nawożenie na kilka lat do przodu), zwłaszcza, że przebadane przez nas pyły skalne zawierają minimalną ilość metali ciężkich w stosunku do norm dotyczących gospodarstw ekologicznych. Na glebach bardzo kwaśnych można dodać około 20% dolomitu co bardziej zalkalizuje glebę.

Przełomowe odkrycie - ormus
W roku 1970 r farmer David Hudson z Arizony zauważył na swojej glebie pochodzenia wulkanicznego szarą substancję w postaci proszku, co go bardzo zaciekawiło. Ponieważ nauka akademicka nie była w stanie określić składu tej substancji podjął się zbadania jej na własną rękę i za własne pieniądze. Po wielu latach badań, wraz z zespołem, kosztem 10 mln USD określono jednoznacznie, że są to monoatomowe pierwiastki: złota, srebra, platyny, irydu, rodu i innych pierwiastków z rodziny platynowców, które nazwał ormusami. Odkrycie to opatentował w 27 krajach świata w 1989 r. Po wnikliwych badaniach okazuje się, że substancja ta występuje powszechnie w przyrodzie, a najwięcej w wodzie morskiej, pyle wulkanicznym i w krystalicznie czystym powietrzu. Z roślin najwięcej zawierają jej: aloes, winogron, marchew oraz inne rośliny w mniejszej ilości, a także czerwone wino. Człowiek najwięcej zawiera go w nasieniu męskim, mózgu, a szczególnie w szyszynce. Okazuje się, że ormus w dziejach ludzkości w postaci białego proszku złota występował pod różnymi nazwami m.in. złoto bogów, gwiezdny ogień, kamień filozoficzny, manna - stosowany był przez faraonów i wysoko postawionych kapłanów, używany był również na dworach cesarskich. Najprawdopodobniej zastosował go również biblijny Mojżesz. Aktualnie wytwarza się ormus z przeznaczeniem dla ludzi, zwierząt i roślin. Badania wielu instytutów na świecie dowodzą o bardzo pozytywnym wpływie ormusów szczególnie pochodzenia wulkanicznego na wszystkie rośliny. Ponadto ostatnie amerykańskie badania polowe z zastosowaniem wysublimowanych ormusów, niezbicie wykazały kilkukrotny wzrost plonów w róznych uprawach rolnych, sadowniczych i ogrodniczych. Wielu naukowców przewiduje w tym alternatywę zwiększenia produkcji żywności dla wzrastającej populacji ludzkości zamiast stosowania praktyk GMO, a takze nadmiernego stosowania chemii i innych działań niezgodnych z naturą. Zatem systematyczne stosowanie mączki w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie oraz uprawach amatorskich, zdecydowanie poprawia smak, wygląd, a także wielkość plonu (szczególnie polecana do upraw ekologicznych). Nawożone w ten sposób rośliny zawierają zwiększoną ilość ormusów tak niezbędnych dla zdrowego życia ludzi.

Tajemnica zdrowia Hunzów
Długowieczne społeczeństwo plemienia Hunzy położone na wysokości ok 3000m n.p.m. w Himalajach leży w części wschodniego Pakistanu. Tajemnica ich długiego życia (średnia ponad 100 lat) w pełnym zdrowiu od dawna trapiła naukowców. Jest to kraina oddalona od wspołczesnej cywilizacji. Brak jest tam jakiegokolwiek przemysłu chemicznego, farmaceutycznego, przetwórczego, a także brak szpitali, policji i wojska. Większość tego społeczeństwa żyje z rolnictwa oczywiście w pełni ekologicznego. Średnio na rodzinę przypada kilka arów ziemi -specjalnie utworzonych tarasów na zboczach gór, które nawożone są naturalnym nawozem (kompostem), mączkami skalnymi spływającymi wraz ze strukturowaną wodą z gór, specjalnie utworzonymi w tym celu kanałami.
Uprawiają oni głównie zboża m.in pszenicę, jeczmień, proso, grykę, warzywa: szpinak, marchew, sałatę, groch, ziemniaki, rzodkiew, dynię oraz zioła. Z owoców uprawiają jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, morwy, śliwy, winogrona i morele. Funkcje waluty pełnią pestki moreli (zawierają wit B17). Hoduja również w niewielkich ilościach kozy i jaki. W ich społeczności zamiast lekarzy są powołani starsi rodu, którzy specjalizują się w ocenie jakości produkowanej żywności metodą organoleptyczną. Nie znają i nie używają oni również białego cukru, białej mąki i oczyszczonej soli. Odżywiają się zatem produktami mało przetworzonymi, świeżo zebranymi z pola co przekłada sie na wysoką wartość odżywczą. A zatem naturalne nawożenie wytwarza zdrową żywność. Oto jedna z tajemnic zdrowia i długowieczności.

Zastosowania pyłu skalnego 
• Mączka skalna ma szerokie zastosowanie m.in. można stosować jako polepszacz gleby, zaprawę nasienną, papkę do korzeni, dodatek do kompostu i nawozów organicznych pod wszelakie uprawy niezależnie od wegetacyjnego cyklu (przedsiewnie, pogłównie) i niezależnie od pory roku.
• Może mieć zastosowanie również przez opylanie przeciw szkodnikom.
• Spożywanie produktów uprawianych z użyciem MĄCZKI uzupełnia, a nawet zastępuje stosowanie szerokiej gamy suplementów diety (witaminy, mikroelementy, ultraelementy w postaci złota, srebra, krzemu, boru itp.). Pierwiastki te bezpośrednio przechodzą w stan światła, a zatem:
- oddziaływują na wzrost duchowości
- regenerują, odnawiają i modyfikują kod DNA co zapobiega wielu chorobom, szczególnie genetycznym
- synchronizują półkule mózgowe
- podnoszą poziom inteligencji
- wzmacniają układ odpornościowy
- przedłużają życie ludzkie

 

ALEGRA Aleksandra Grabek

Garncarsko, ul.Nowowiejska 14, 55-050 Sobótka, tel:668235731